External signage
The protruding sign made from glass was designed by Haworth Tompkins and Jake Tilson,
as was the Scratch Bar sign
Battersea Arts Centre
Lavender Hill
Battersea
London
SW11 5TN.
Britain’s most influential theatre
The Guardian
Jake Tilson was initially brought into the Battersea Arts Centre as an artist, working on a scratch signage project. He spent a long time observing the building, talking photographs and drawing. From this he developed a new visual identity for the centre including: logo sets, three typefaces, a large photographic resource, design templates and images for use on their new website.
Narrative signage
Tilson designed signs for the various spaces and rooms in the building. Rather than apply a standardised signage system throughout he chose instead to treat the signs as extensions of the varying building styles. The aim was for the door signs to be almost invisible, merging with the various architectures, as if extending a narrative from the building's past. The western set of rooms were given different room signs to the eastern side of the building. Some of the old existing signs, including toilets, were left intact to add to the mix. Certain rooms required their own identity such as the Grand Hall, which takes it's typography from the frieze around the glazed dome. At this time he also designed a set of reversible What's On boards using removable place names and blackboard paint, the reverse side was digitally printed with an architectural detail from the building. A donor wall was created with the aid of stencils laser-cut from Tilson's typeface. He also developed visuals for the membership programme.
The main reason for creating different signs inspired by different styles within the building was to reflect the way Battersea Arts Centre use their spaces for performance. As well as rooms they'll use corridors, staircases and the surrounding streets as part of a performance. In many cases the rooms bare their original names, such as Council Chamber, Town Clerk's Room, Porter's Mess - so a generic design seemed inappropriate.

I wanted to add to this sense of fiction and theatre, as if the building had been abandoned and taken over by a theatrical group. There were five styles of sign added to the existing signage that we left in place.